GRRR...Machtige dieren wereldwijd

In de familietentoonstelling GRRR… MACHTIGE DIEREN WERELDWIJD brengt Museum Volkenkunde te Leiden dankzij een unieke samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden voor het eerst machtige dieren uit de hele wereld samen. Dieren die ons helpen, ontzag inboezemen, soms zelfs een beetje bang maken… Eén ding is zeker: je zult nooit meer hetzelfde kijken naar een draak, een aap blijkt een superheld en zonder de neushoornvogel zou de wereld er heel anders hebben uitgezien.

Van Australië tot Groenland, van Zuid-Amerika tot Egypte. De expositie begint al in de museumtuin: de machtige dondervogel en orka op de metershoge totempaal in de museumtuin verwelkomen de bezoekers. En er is meer, veel meer: van de jakhalzen uit de tijd van de farao’s, vijfklauwige draken van de Chinese keizers tot heilige kattenmummies en Afrikaanse doodskisten in de vorm van enorme beesten.


In de speels opgebouwde tentoonstelling is de draak Toejoe de gids. Je komt van alles te weten over de bijzondere eigenschappen van dieren dankzij Toejoes ontmoetingen met machtige, magische en soms mythische dieren en de spannende verhalen die hij van hun te horen krijgt. Aan de hand van verschillende thema’s maken jong en oud kennis met een bonte dierenstoet. In diverse oorsprongsverhalen komen dieren voor. Zo spelen kangoeroes een belangrijke rol in de scheppingsverhalen van de Aborigines uit Australië en staat Sedna, de moeder van de zeedieren, centraal in oorsprongsverhalen van de Noordpoolbewoners.


Dieren kunnen ook zorgen voor bescherming, status, vruchtbaarheid en voorspoed. Amuletten in de vorm van uiteenlopende dieren bieden de dragers ervan bescherming. Draken in allerlei soorten en maten blijken over belangrijke beschermende krachten te beschikken. Rondom de dood spelen dieren ook vaak een belangrijke rol. In de tentoonstelling kun je je verbazen over Ghanese doodskisten in de vorm van machtige beesten en een reuze stier uit Bali die bij crematies wordt gebruikt.


Behalve veel te zien is er ook van alles te doen in de tentoonstelling. Een speciale barcoderoute biedt leuke extra weetjes en het mummiespel voert je mee naar Egypte. Je eigen machtige dier stel je samen in de grote magneetpuzzel en dankzij een ingenieuze opstelling kunnen de jongste bezoekers meevliegen met een draak over de Chinese muur. Laat ook je tanden zien en kom naar Museum Volkenkunde!


In de schoolvakanties en op bijzondere dagen zoals Werelddierendag zijn er volop extra activiteiten.


Noot voor de redactie

Meer informatie en persfoto’s zijn verkrijgbaar bij de afdeling PR van het museum: pers@volkenkunde.nl