MuseumJeugdUniversiteit

Ben jij tussen de 8 en 12 jaar en supernieuwsgierig? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit (MJU) écht iets voor jou! Meld je dan nu aan via de website van MuseumJeugdUniversiteit.
Bekijk hieronder de MJU-reeks van Museum Volkenkunde voor het voorjaar 2017.


MJU programma voorjaar 2017
 

Mixteekse schedelZondag 26 februari 2017

Wie zijn de Maya’s, Inca’s en Azteken?
Martin Berger MA over Inca’s, Maya’s en Azteken

Iedereen heeft wel eens gehoord van de Maya’s, Azteken en de Inca’s. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen deze volken? Hoe herken je bijvoorbeeld een Maya? Wie woonde waar? En lopen er nog steeds Azteken, Maya’s of Inca’s rond op aarde? Tijdens dit college kom je van alles te weten over deze beroemde indianenvolken: hoe ze leefden, hoe zagen hun huizen eruit, hoe ze woonden en wat voor tempels ze bouwden. Conservator Midden- en Zuid-Amerika, Martin Berger, vertelt je er van alles over.


Zondag 26 maart 2017
Wat is het geheim van de gong?
drs. Henry Nagelberg over de gamelan

Bali, een eiland in Indonesië, heeft een van de rijkste muzikale tradities ter wereld. Hierin zijn honderden gamelan orkesten actief. Maar… slechts leden van één grote familie hebben het recht en de kennis om deze instrumenten te maken. Wie zijn zij? Hoe doen zij hun werk? Welke rol speelt hun religie, het hindoeïsme, bij het maken van deze instrumenten? Henry Nagelberg, gamelan docent bij Museum Volkenkunde, neemt je mee naar de wereld van de Pandé, de Gong smeden van Bali.


Zondag 23 april 2017

Hoe cool is Japan?
drs. Daan Kok over ‘Cool Japan’

Robots, samoerai, games, manga en Hello Kitty, ze komen allemaal uit Japan! Maar is dit nu ‘typisch Japans’ en klopt dit ook? Wereldwijd hebben mensen een bepaald beeld over dit bijzondere land. Hoe ‘cool’ Japan echt is kom je te weten tijdens dit college waar drs. Daan Kok, conservator Japan, vertelt over de bijzondere kanten van Japan. Na het college kun je zelf een kijkje nemen op de spiksplinternieuwe tentoonstelling COOL JAPAN.


Zondag 28 mei 2017
Hoe vang je een bizon?
Mette van der Hooft MA over de indianen van Noord-Amerika

Denk je aan indianen dan denk je aan bizons, zo is het bij de meesten van ons. Eigenlijk zijn er heel verschillende groepen indianen die in verschillende gebieden van Amerika woonden en nog steeds wonen. De indianen van de Plains, de uitgestrekte grasvlaktes in Noord-Amerika, waren vroeger bizonjagers. Mette van der Hooft vertelt je er alles over: hoe leefden deze indianen en hoe leven ze vandaag de dag? En wat is er bijvoorbeeld waar van de verhalen over rooksignalen en gebarentaal?