De bedevaart naar Mekka

verlengd t/m 6 januari 2019

 

Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka de plaats waar je één keer in je leven geweest moet zijn. Dagelijks richten moslims over de hele wereld zich in gebed tot de heilige stad. En jaarlijks ondernemen zo’n drie miljoen pelgrims de ‘hadj’, de bedevaart naar Mekka; al eeuwenlang een spiritueel ideaal dat alleen voor moslims toegankelijk is.

Mekka is meer onderdeel van de Nederlandse cultuur en geschiedenis dan je beseft. Honderdduizenden inwoners van het koninkrijk hebben de pelgrimstocht in het verleden gemaakt vanuit Indonesië, Suriname en Nederland. En nog steeds vervullen duizenden Nederlanders jaarlijks deze lang gekoesterde wens.

De Koran roept gelovigen op tot de hadj. De bedevaart is een religieuze plicht voor wie daartoe financieel en lichamelijk in staat is. Wat trekt de pelgrims? Welke verlangen drijft hen? Welke onvergetelijke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, op bestemming en na terugkomst?

Bezoekers krijgen door middel van indringende reportages en prachtige voorwerpen een beeld van de hadj. Uitgangspunt is het verlangen dat jaarlijks de miljoenen bedevaartgangers drijft deze reis te ondernemen. Hiermee biedt Volkenkunde, als enige museum in Nederland met eendergelijke opstelling, de islam meer aandacht in de vaste tentoonstelling.

Succesvolle opening

Dinsdag 17 maart is de tentoonstelling officieel geopend. In aanwezigheid van onder andere de ambassadeurs van Saoedie-Arabië, Egypte, Soedan, Marokko en Tunesië, meerdere medewerkers van Aramco Overseas Company BV, prof. dr. Petra Sijpesteijn van het LIAS van de Universiteit Leiden en verschillende leden van de Raad van Toezicht van het Nationaal Museum van Wereldculturen, heette directeur Schoonderwoerd de belangstellenden hartelijk welkom. Dit werd gevolgd door een woord van dank door de Managing Director van Aramco, dhr. Fahad M. Al-AbdulKareem, waarin hij het belang van de samenwerking met het museum benadrukte. Ook de ambassadeur van Saoedie-Arabië, ZE Abdulaziz A. Abohaimed, onderstreepte in zijn speech en tijdens zijn bezoek aan de expositie zijn waardering voor de belangrijke doelstellingen van deze tentoonstelling.