Nieuw in de collectie

Recente schenkingen

Kunsthandelaar Anthony Meyer heeft op dinsdag 16 mei een bijzondere schenking overhandigd aan Museum Volkenkunde. Het betreft een Maori hoosvat. Meyer is een Frans-Amerikaanse kunsthandelaar en Oceanië kunstspecialist en werkt al sinds 2009 samen met het museum. Als dankbetuiging voor deze samenwerking schonk hij dit object aan Museum Volkenkunde, waar deze zal worden toegevoegd aan de vaste Oceanië tentoonstelling.

Een bailer is een hoosschep. Hiermee schep je water uit de kano (waka) als je aan het varen bent. Deze bailer is gebruikt voor kleine kano’s op kust- of binnenwateren. Het vat is rond 1850, 1860 gesneden en vervaardigd door Raharuhi Rukupo (of een van zijn studenten) uit het Gisbourne gebied in de stijl van de Rongo-Whakaata stam. Dit is een uitzonderlijk stuk, ook door de vele versieringen in het hout van de bailer.

Op de foto staat directeur directeur Stijn Schoonderwoerd samen met Anthony Meyer.

En een detail van de bailer

Aanwinsten

In 2014 fuseerden het Tropenmuseum, het Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Tijdens deze fusie zijn de collecties van deze drie musea samengebracht onder het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW). Het NMVW koopt zelf en met behulp van gelden van kunstfondsen zoals de BankGiro Loterij al jaren bijzondere collectievoorwerpen, variërend van Indiase textieldoeken en Afrikaanse maskers tot een unieke Indonesische zilvercollectie.

Bekijk een overzicht van aanwinsten van het NMVW in 2015-2016