Het houtsnijdersteam

Onze bezoekers die hier tussen 22 augustus en 2 september 2012 zijn geweest hebben Rande Cook en zijn team persoonlijk kunnen ontmoeten toen ze hier aan het werk waren aan de totempaal. Voor degene die dit moment gemist hebben stellen we ze graag nog even voor.

Rande Cook

Rande Cook is een zeer gewaardeerde Kwakwaka’wakw kunstenaar afkomstig van het Cormorant Island (een van de vele eilanden aan de noordkant van Vancouver Island). Alhoewel hij zich heeft bekwaamd in zowel Native American kunstvormen als Westerse ligt zijn focus op de kunst uit de noordelijke regio van Vancouver Island, het gebied waarin hij is opgegroeid. Hij heeft gewerkt met verschillende grote namen zoals Robert Davidson, Calvin Hunt en meesterhoutsnijder John Livingston. Zijn werk is te zien in vele galerijen over de hele wereld. Het ontwerp van de totempaal is ook van zijn hand. In dit ontwerp heeft hij de Dondervogel uit de familie van zijn vader gebruikt en de Orka uit de familie van zijn moeder.
Lees het exclusieve interview met Rande Cook.

Chief William Wasden Jr

Chief William Wasden Jr is geboren op Cormorant Island en door zijn afkomst lid van meerdere stammen binnen de Kwakwaka’wakw groep autochtone Noord-Amerikanen. Van zowel moeders’ als vaders’ zijde stamt hij af van belangrijke chiefs, daardoor draagt hij vele namen, waaronder ‘De rivier stroomt voor altijd door hem heen’. Omdat houtsnijden een van de belangrijkste kunstvormen is in het gebied, kwam hij er al vroeg mee in aanraking. Hij breidde daarna zijn talenten uit in andere kunstvormen, waaronder sieraden graveren en traditionele mantels knopen en bewerken van cederbast. Een van zijn belangrijkste bijdragen is het aanleren van en doorgeven van vele traditionele liederen en dansen die bijna tegelijkertijd met de ouderen van de ‘Namgis waren verdwenen. Een belangrijk deel van de geschiedenis en cultuuruitingen van de groep is daarmee bewaard gebleven.


Cole Speck en Thomas Wamiss jr.

Twee jonge (21 en 17 jaar) zeer getalenteerde houtsnijders die erg actief zijn in de lokale gemeenschap en de autochtone Kwakwaka’wakw tradities hoog in het vaandel hebben staan. Ondanks hun leeftijd hebben ze al met grote namen uit de Kwakwaka’wakw gemeenschap mogen werken. Zo heeft Cole Speck samengewerkt met Beau Dick en Wayne Alfred. Rande Cook geeft ze nu de mogelijkheid om aan dit bijzondere project mee te werken.