De totempaal voor Volkenkunde

De imposante 8 meter hoge totempaal is niet te missen. Vanaf de straat valt hij direct op. Deze unieke totempaal is speciaal voor Volkenkunde gemaakt door Kwakwaka'wakw chief Rande Cook.

Het Verhaal van de Totempaal

De totempaal was de blikvanger in de tentoonstelling Het Verhaal van de Totempaal die van 6 oktober 2012 t/m 1 april 2013 te zien was. Nu heeft hij zijn vaste plek gekregen in de museumtuin en zal daar gedurende zijn gehele levensduur te zien zijn.

Een totempaal voor Leiden

Het officiële startschot voor dit project is 25 mei 2012 gegeven toen directeur commercie John Sijmonsbergen een overeenkomst tekende met chief Bill Cranmer, in aanwezigheid van Sarah Holland, directeur van het U’mista Cultural Centre die het project lokaal aanstuurde. Samen met U'mista Cultural Centre koos Volkenkunde uit drie inzendingen voor het ontwerp van Rande Cook. In het ontwerp heeft hij de Dondervogel uit de familie van zijn vader gebruikt en de Orka uit de familie van zijn moeder. Kom hier meer te weten over het ontwerp en de bouw.

Om de lokale jeugd bij het project te betrekken is er voor gekozen om het grootste deel van de werkzaamheden in de werkplaats van het U’mista Cultural Centre te verrichten. Dit centrum staat op een makkelijk te bereiken plek op Alert Bay.

Een team van vier houtsnijders onder leiding van Rande Cook heeft in de zomer van 2012 de laatste hand gelegd aan de totempaal. Lees meer over Rande en het houtsnijdersteam.

De boom

De rode ceder die gebruikt is voor de totempaal komt van de Westkust van Vancouver Island. Na een tocht op de boot en de vrachtwagen is de boom uiteindelijk bewerkt op Cormorant Island. De totempaal is 8 meter lang en heeft een doorsnede van ruim een meter. Naar schatting is het hout 800 tot 1000 jaar oud. De paal woog voor het bewerken meer dan 1500 kilo!

Verhuizen

Inmiddels is de totempaal al diverse keren verhuisd. Van de Westkust van Vancouver Island naar Cormorant Island, van daar naar een tijdelijke plek in de museumtuin om de totempaal af te maken, vervolgens is hij het museumgebouw ingetakeld voor de tentoonstelling en nu voor de laatste keer weer verhuisd naar zijn vaste plek in de museumtuin. 

Totempalen in de Indiaanse Noordwestkust cultuur

Totempalen bestaan in verschillende soorten. De meest in-het-oog-springende zijn de palen die tegen de huizen staan, de ‘frontal poles’. De wezens die daarin zijn uitgesneden en beschilderd, zijn ontleend aan de geschiedenis, status en erfrechten van de familie die het huis bewoont. Los van de huizen staan de herdenkingspalen voor de belangrijke Indiaanse leiders, de ‘memorial poles’ die een jaar na hun dood worden opgesteld. Op deze palen staan de familiewapens met mythologische figuren die een belangrijke rol speelden in familietradities van de overledene.

Alert Bay en First Nation

Alert Bay is een plaats op Cormorant Island, een van de vele eilanden aan de noordkant van het grotere Vancouver Island, in het Noordwesten van Canada. De bevolking van dit deel, waar ook de houtsnijders vandaan komen, maken deel uit van de N'amgis First Nations. Met de Engelse aanduiding First Nation worden groepen van oorspronkelijke bewoners aangegeven, hier vooral aangeduid met het woord Indianen, een woord dat zij zelf niet gebruiken. De N'amgis maken weer deel uit van de Kwakwaka’wakw, vroeger bekend onder de naam Kwakiutl, een autochtoon Noord-Amerikaans volk.