Over Museum Volkenkunde

 

Museum Volkenkunde is een museum over mensen, gevestigd in een monumentaal gebouw aan de  Singel, op vijf minuten loopafstand van station Leiden-Centraal. Bezoekers bereiken het museum via de tuin, waarin de metershoge totempaal hen welkom heet. Het museum presenteert regelmatig wisselende exposities en toont in de vaste tentoonstelling objecten uit acht cultuurgebieden. 

Voorwerpen die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Van Oceanië tot de Noordpoolgebieden, van Geisha tot de Boeddha en van Mekka tot Leiden. In Museum Volkenkunde ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn. 

Lees meer over de fusie van Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde tot Nationaal Museum van Wereldculturen.

Missie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Wereldwijd staan mensen voor dezelfde levensvragen. De antwoorden die zij daarop geven, verschillen en zijn veelal cultureel bepaald. Wat ons verbindt zijn universele menselijke emoties. De objecten uit onze collectie zijn hier bij uitstek een getuigenis van. Zij vertellen stuk voor stuk een menselijk verhaal.

Met alles overstijgende thema's als liefhebben, rouwen, vieren en vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Deze authentieke verhalen ontsluiten een wereld waarin iedereen met elkaar verbonden is. Door ons publiek en stakeholders actief te betrekken bij het verzamelen, duiden en delen van deze getuignissen, vergroten we het besef van deze onderlinge verbondenheid. Zo inspireren we tot een open blik op de wereld. En dragen we bij aan wereldburgerschap. Dat is onze missie.

Lees hier meer over de missie van de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen.


Lees alles over de verschillende musea in de En Nu.

     

Download En Nu 1 (PDF)

 

Download En Nu 2 (PDF)

 

Download En Nu 3 (PDF)

 

     

Download En Nu 5 (PDF)

Download En Nu 6 (PDF)

Download En Nu 7 (PDF)
     

Download En Nu 8 (PDF)      

Download En Nu 9 (PDF)         

Download En Nu 10 (PDF)    

 

 


Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Geschiedenis van de drie musea (PDF)​

Raad van Toezicht (PDF)

Statuten Stichting NMVW (PDF)

Code of Cultural Governance (PDF)

Jaarverantwoording

Jaarrekening 2016 (PDF)

Jaarverantwoording 2015 (PDF)

Jaarrekening 2014 (PDF)

Oude jaarrekeningen Museum Volkenkunde

Jaarrekening 2013 (PDF)

Jaarrekening 2012 (PDF)

Jaarrekening 2011 (PDF)