Pers

Welkom op de perspagina van Museum Volkenkunde

Welkom op de perspagina van Museum Volkenkunde in Leiden. Voor meer info of (extra) beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Museum Volkenkunde: Mick Groeneveld (088 00 42 828) en via de mail: pers@volkenkunde.nl


Cindy Zalm: Nieuw hoofd Collectiemanagement Nationaal Museum van Wereldculturen

Per 1 mei 2017 wordt drs. Cindy Zalm Hoofd Collectiemanagement van Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Lees meer


Henrietta Lidchi: nieuw hoofd conservatoren Nationaal Museum van Wereldculturen

Per 15 mei 2017 wordt Dr. Henrietta Lidchi Hoofd Conservatoren van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Lees meer


Prinses Margriet bij opening galerijtentoonstelling Canadese Inuit Kunst

In het bijzijn van o.a. Prinses Margriet, Prof. mr. Pieter van Vollenhoven, minister Bert Koenders en burgemeester van Leiden Henri Lenferink werd vrijdagmiddag de tentoonstelling CANADESE INUIT KUNST feestelijk geopend in Museum Volkenkunde.

Lees meer 


Heritage in Transition

Een fototentoonstelling over gebruikers van koloniaal erfgoed in Indonesië en een tijdsopname van stadscentra en mensen die er wonen en werken. Aan de hand van 34 indrukwekkende foto’s brengt fotograaf Isabelle Boon in beeld hoe oude koloniale panden in Jakarta en Semarang in onze tijd nog steeds een rol spelen in het dagelijks leven van veel mensen.

Lees meer


Koninklijk bezoek bij de opening Canadese Inuit Kunst

Op vrijdag 10 maart zullen Prinses Margriet en Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven te gast zijn bij de feestelijke opening van de tentoonstelling CANADESE INUIT KUNST. Aan de hand van een selectie uit hun verzameling en die van Hans van Berkel kunnen bezoekers genieten van spekstenen beelden, voorwerpen uit het dagelijks leven en grafiek van een van de inheemse volken uit Canada. De feestelijke aanleiding is het feit dat Canada 150 jaar bestaat.

Lees meer


Verwacht - COOL JAPAN - een wereldwijde fascinatie

Museum Volkenkunde presenteert vanaf 14 april de grote tentoonstelling COOL JAPAN: wereldwijde fascinatie in beeld. Deze tentoonstelling toont de populariteit van hedendaags Japan en plaatst die in een historische context. COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Museum Volkenkunde laat met historische topstukken uit haar wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan.

Lees meer 


Museum Volkenkunde trekt 145.000 bezoekers

Museum Volkenkunde verwelkomt dit jaar 145.000 bezoekers: een stijging van 5,5% ten opzichte van het jaar ervoor. Met de tentoonstelling DE BOEDDHA, die een recordaantal bezoekers trok, was 2016 een uitstekend jaar voor het Leidse museum. Ook de lopende tentoonstelling WERELD VOL VEREN zorgt deze winter voor veel publiek.

Lees meer


Musea over mensen populairder dan ooit

Het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde trokken in 2016 gezamenlijk meer bezoekers dan ooit. Samen verwelkomen de musea dit jaar 419.000 bezoekers: een stijging van ruim 7% ten opzichte van het jaar ervoor. “We zijn ontzettend tevreden over dit mooie resultaat: sinds de fusie in 2014 blijven de bezoekersaantallen stijgen”, aldus directeur Stijn Schoonderwoerd. De tentoonstellingen THE SIXTIES (Tropenmuseum) en DE BOEDDHA (Museum Volkenkunde & Tropenmuseum) bleken dit jaar ware publiekstrekkers. De tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD, die tot 26 maart 2017 te zien is in het Afrika Museum, werd onlangs door het NRC Handelsblad bekroond met vier sterren.

Lees meer


Topstukken onder de loep

De uitkomsten van recent onderzoek naar drie topstukken uit de collectie Midden- en Zuid-Amerika zijn vanaf nu te zien in de galerijtentoonstelling ‘Topstukken onder de loep. Met onder meer een Mixteekse schedel ingelegd met mozaiek, een 18-eeuwse Izcatqui manuscript, en een codex Anute. Het Mixteekse schedel blijkt nu al een opzienbarend object te zijn.

Lees meer over dit onderzoek


Premier Rutte overhandigt gouden kris aan president Indonesië

Succesvolle samenwerking van stichting Nationaal Museum van Wereldculturen en Erfgoed Delft.

Lees meer


Wereldberoemde Japanse kunst ontdekt in collectie Museum Volkenkunde

Zes schilderingen in de collectie van Museum Volkenkunde blijken te zijn gemaakt door de wereldberoemde Japanse prentkunstenaar Katsushika Hokusai (1760-1849). Dr. Matthi Forrer, senior researcher Japan Collections bij het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde, maakte dit bekend tijdens een presentatie in Nagasaki. De ontdekking doet veel stof opwaaien in Japan: verschillende landelijke televisiezenders leggen verslag en het nieuws siert de voorpagina’s van vrijwel alle nationale kranten.


Lees meer over deze bijzondere ontdekking


Ontdek veerkracht in Museum Volkenkunde

Van 14 oktober 2016 t/m 5 maart 2017 ontdek je veerkracht in de tentoonstelling WERELD VOL VEREN in Museum Volkenkunde. En dat is bijzonder: de mooiste verenobjecten uit de museumcollectie die vanwege hun kwetsbaarheid zelden zijn getoond, zijn eindelijk te zien voor het grote publiek. 

Lees meer over de tentoonstelling Wereld Vol Veren


Meester Bart wordt museumambassadeur 

Bart Ongering, beter bekend als Meester Bart, sluit zich als ambassadeur aan bij het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. De onderwerpen die in de drie musea aan bod komen, overlappen met de thema’s die Meester Bart in zijn klas en in de media bespreekbaar maakt. Zowel de leerkracht als de musea willen kinderen een open blik op de wereld geven en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling tot nieuwsgierige en tolerante wereldburgers.

Lees meer over Meester Bart


Leidse roeiers met Maori-kano naar WK Roeien

Op zaterdag 27 augustus geven de roeiers van het Waka Gezelschap uit Leiden een spetterende performance op het Wereldkampioenschap Roeien in Rotterdam, dat van 20 tot 28 augustus plaatsvindt. De Waka die de bemanning hiervoor te water laat, is in 2010 door Maori kunstenaars en –houtbewerkers gemaakt voor Museum Volkenkunde te Leiden. En dat is uniek: nooit eerder bouwden Maori’s een Waka voor niet-Maori’s.

Advies Rotterdamse Kunstraad tweeslachtig en kortzichtig

In het advies over het Rotterdamse Cultuurplan 2017-2020, dat vanochtend openbaar werd, adviseert de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) om de gemeentelijke subsidie voor het Wereldmuseum vrijwel te beëindigen. Maar ook om zo snel mogelijk scenario’s uit te werken voor samenwerking van het museum met anderen, waaronder het Nationaal Museum van Wereldculturen. Stijn Schoonderwoerd, directeur van het NMVW, zegt hierover: “Met ons valt weinig meer te bespreken als er voor het Wereldmuseum geen geld meer wordt gereserveerd."


Raad van Cultuur complimenteert Nationaal Museum van Wereldculturen met nieuwe profilering en koers

“Positief” (over de profilering), “waardering” (over de daadkracht), “toonaangevend” (over de educatie), “veelbelovend” (over nieuwe maatschappelijke rol), “goed voorbeeld” (over de diversiteit), “succesvol” (over de fusie), “gedegen” (over het ondernemerschap), “aansprekend” (over bereik nieuwe doelgroepen) . Dat zijn enkele woorden waarmee de Raad voor Cultuur het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde, samen Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, in het advies heeft beoordeeld.


DE BOEDDHA

2016: Steeds meer mensen mediteren. Yoga is razend populair. Je kunt zelfs spreken van een Mindfulness-industrie in het Westen. Nederland alleen al telt zo’n 500 boeddhistische centra. Op 12 februari opent Museum Volkenkunde de deuren voor DE BOEDDHA. Een grote tentoonstelling over een van de meest inspirerende figuren uit de wereldgeschiedenis.


Topjaar voor musea van wereldculturen: 8 % groei

Het eerste jaar na de fusie hebben het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde in totaal 391.500 bezoekers mogen verwelkomen. Dat is een stijging van ruim 8% ten opzichte van 2014.


Knallende opening WereldLAB: nieuwe kinderruimte voor Museum Volkenkunde, Leiden

Met het doorprikken van een muur van ballonnen openden Chimène, Mike en Ming zaterdag 12 december samen met directeur Stijn Schoonderwoerd het WereldLAB, de nieuwe kinderruimte van Museum Volkenkunde te Leiden. Een langgekoesterde wens ging hiermee in vervulling. Met behulp van het VSBfonds, SNS Reaal en Zabawas heeft Volkenkunde een vaste ruimte voor educatie- en publieksprogramma’s, twee belangrijke speerpunten van het museum, gerealiseerd. Tegelijkertijd is het WereldLAB, de plek voor activiteiten van de Wereld Club, de kinderclub van het museum.

Fri, fri fri! (Vrij, vrij vrij) scandeerde de feestende massa in Paramaribo aan de vooravond van de onafhankelijkheid in Suriname. Surinamers die minder vertrouwen hadden in de verzelfstandiging van Suriname namen het vliegtuig naar Nederland. Bijna een derde van alle Surinamers verliet het land. Op 25 november 2015 is het 40 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd van Nederland.


GRRR… MACHTIGE DIEREN WERELDWIJD

In GRRR… MACHTIGE DIEREN WERELDWIJD brengt Museum Volkenkunde te Leiden dankzij een unieke samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden machtige dieren uit de hele wereld samen. Van Australië tot Groenland, van Zuid-Amerika tot Egypte. Een selectie uit de verzamelingen van Museum Volkenkunde, Tropenmuseum, Afrika Museum en het Rijksmuseum van Oudheden levert een ongekende verscheidenheid aan dieren en dierenverhalen op.


Tropenmuseum viert nieuwe koers

Tijdens een feestelijke opening presenteert het Tropenmuseum op vrijdag 16 oktober, na een zomer in de steigers, twee nieuwe tentoonstellingen, een geheel vernieuwde Lichthal en de modernisering van alle publieksfaciliteiten. Hiermee viert het museum zijn nieuwe koers.


Research Center for Material Culture

Een jaar na hun fusie openen het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde op donderdag 21 mei het Research Center for Material Culture (RCMC). Een instituut voor collectie gerelateerd wetenschappelijk onderzoek van internationaal topniveau. 
 


Koninklijk bezoek bij de opening Canadese Inuit Kunst

Op vrijdag 10 maart zullen Prinses Margriet en Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven te gast zijn bij de feestelijke opening van de tentoonstelling CANADESE INUIT KUNST. Aan de hand van een selectie uit hun verzameling en die van Hans van Berkel kunnen bezoekers genieten van spekstenen beelden, voorwerpen uit het dagelijks leven en grafiek van een van de inheemse volken uit Canada. De feestelijke aanleiding is het feit dat Canada 150 jaar bestaat.