Pers

Welkom op de perspagina van Museum Volkenkunde

Welkom op de perspagina van Museum Volkenkunde in Leiden. Voor meer info of (extra) beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Museum Volkenkunde: Karin Flierman (088 00 42 815) en via de mail: pers@volkenkunde.nl


Wereldmuseum Rotterdam verder onder paraplu van Nationaal Museum van Wereldculturen

Het Nationaal Museum van Wereldculturen en het Wereldmuseum Rotterdam tekenden 8 mei jl. een samenwerkingsovereenkomst, die het Wereldmuseum vanaf nu onder de paraplu brengt van het Nationaal Museum van Wereldculturen, dat verder bestaat uit het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Lees meer


Klik hier door voor alle persberichten over COOL JAPAN - wereldwijde fascinatie in beeld

Lees meer


Museumcollectie AAMU naar Nationaal Museum van Wereldculturen

De museumcollectie van het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht blijft behouden voor Nederland en wordt in haar geheel opgenomen in de collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde). 

Lees meer


Paas- en Keniaanse zeepsteeneieren zoeken in Museum Volkenkunde

In het paasweekend ligt er een groot aantal paaseieren verstopt in het buitenmuseum. Niet alleen chocolade eieren, maar ook tien bijzondere zeepsteen eieren uit Kenia. Gebruik je speurneus en wie weet ga jij wel met een van de mooiste eieren naar huis. 

Lees meer


Cindy Zalm: Nieuw hoofd Collectiemanagement Nationaal Museum van Wereldculturen

Per 1 mei 2017 wordt drs. Cindy Zalm Hoofd Collectiemanagement van Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Lees meer


Henrietta Lidchi: nieuw hoofd conservatoren Nationaal Museum van Wereldculturen

Per 15 mei 2017 wordt Dr. Henrietta Lidchi Hoofd Conservatoren van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Lees meer


Prinses Margriet bij opening galerijtentoonstelling Canadese Inuit Kunst

In het bijzijn van o.a. Prinses Margriet, Prof. mr. Pieter van Vollenhoven, minister Bert Koenders en burgemeester van Leiden Henri Lenferink werd vrijdagmiddag de tentoonstelling CANADESE INUIT KUNST feestelijk geopend in Museum Volkenkunde.

Lees meer 


Heritage in Transition

Een fototentoonstelling over gebruikers van koloniaal erfgoed in Indonesië en een tijdsopname van stadscentra en mensen die er wonen en werken. Aan de hand van 34 indrukwekkende foto’s brengt fotograaf Isabelle Boon in beeld hoe oude koloniale panden in Jakarta en Semarang in onze tijd nog steeds een rol spelen in het dagelijks leven van veel mensen.

Lees meer


Koninklijk bezoek bij de opening Canadese Inuit Kunst

Op vrijdag 10 maart zullen Prinses Margriet en Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven te gast zijn bij de feestelijke opening van de tentoonstelling CANADESE INUIT KUNST. Aan de hand van een selectie uit hun verzameling en die van Hans van Berkel kunnen bezoekers genieten van spekstenen beelden, voorwerpen uit het dagelijks leven en grafiek van een van de inheemse volken uit Canada. De feestelijke aanleiding is het feit dat Canada 150 jaar bestaat.

Lees meer


Verwacht - COOL JAPAN - een wereldwijde fascinatie

Museum Volkenkunde presenteert vanaf 14 april de grote tentoonstelling COOL JAPAN: wereldwijde fascinatie in beeld. Deze tentoonstelling toont de populariteit van hedendaags Japan en plaatst die in een historische context. COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Museum Volkenkunde laat met historische topstukken uit haar wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan.

Lees meer 


Topstukken onder de loep

De uitkomsten van recent onderzoek naar drie topstukken uit de collectie Midden- en Zuid-Amerika zijn vanaf nu te zien in de galerijtentoonstelling ‘Topstukken onder de loep. Met onder meer een Mixteekse schedel ingelegd met mozaiek, een 18-eeuwse Izcatqui manuscript, en een codex Anute. Het Mixteekse schedel blijkt nu al een opzienbarend object te zijn.

Lees meer over dit onderzoek


Wereldberoemde Japanse kunst ontdekt in collectie Museum Volkenkunde

Zes schilderingen in de collectie van Museum Volkenkunde blijken te zijn gemaakt door de wereldberoemde Japanse prentkunstenaar Katsushika Hokusai (1760-1849). Dr. Matthi Forrer, senior researcher Japan Collections bij het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde, maakte dit bekend tijdens een presentatie in Nagasaki. De ontdekking doet veel stof opwaaien in Japan: verschillende landelijke televisiezenders leggen verslag en het nieuws siert de voorpagina’s van vrijwel alle nationale kranten.


Lees meer over deze bijzondere ontdekking