Verwacht: COOL JAPAN

14 april t/m 17 september 2017

COOL JAPAN

Wereldwijde fascinatie in beeld

Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hip and happening met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur. Museum Volkenkunde presenteert vanaf 14 april de grote tentoonstelling COOL JAPAN - Wereldwijde fascinatie in beeld. Deze tentoonstelling toont de populariteit van hedendaags Japan en plaatst die in een historische context. Een spectaculair vormgegeven tentoonstelling voor fans en nieuwkomers!

Historisch en hedendaags

COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Museum Volkenkunde laat met historische topstukken uit zijn wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Naast onder andere werk van Katsushika Hokusai, bekend als ‘de Rembrandt van Japan’, is ook hedendaagse kunst vertegenwoordigd. De centrale blikvanger is het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki waarin oude (traditionele kimono) en nieuwe (manga) elementen precies de kern van de tentoonstelling verbeelden.

Liefhebbers van de Japanse popcultuur kunnen genieten van originele tekeningen en ontwerpen van klassieke manga, anime en games als Death Note, Princess Mononoke en Final Fantasy. Projecties laten de mooiste fragmenten zien uit invloedrijke animatiefilms.

Voor fans en nieuwkomers
Behalve dat er veel te zien is, is er ook veel te doen. Bezoekers kunnen eindeloos gamen op klassieke arcade spelletjesautomaten en de nieuwste game computers. Stripfanaten hebben de keuze uit duizenden manga’s om ter plekke te lezen. Verder zijn er rond het thema Japan allerlei activiteiten en evenementen gepland. Als opwarmer voor de tentoonstelling en tevens ter verwelkoming van de lente, starten we met een Sakura Picknick tussen 31 maart en 14 april. Op 29 en 30 april wordt een spectaculair COOL JAPAN weekend georganiseerd vol workshops en presentaties. De jaarlijkse Leidse Museumnacht op 19 mei en Wereldfair op 5 juni staan in het teken van Japan. En ook de activiteiten in de mei- en zomervakantie sluiten aan bij de tentoonstelling.  

Houd vooral de website volkenkunde.nl in de gaten voor alle relevante informatie. De tentoonstelling COOL JAPAN is te zien van 14 april t/m 17 september 2017 in Museum Volkenkunde te Leiden.

COOL JAPAN wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Blockbusterfonds, de BankGiroLoterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds en reisorganisatie Djoser.