Wereld Club - Ontmoet de gidsen

Doordringen tot de kracht van een cultuur lukt alleen met de hulp van mensen uit deze cultuur. In het museum krijg je hulp van kinderen die veel weten over een andere cultuur omdat hun familie daar vandaan komt. Deze kinderen staan in de speurboekjes met de vragen en de opdrachten. Ze geven je tips en extra informatie.

Hier kun je ze alvast ontmoeten!

 

 • Als je danskracht of magische kracht zoekt, kom je mij tegen.

 • Hoi, ik ben Mogtaba. Mijn ouders komen uit Afghanistan. Weet je waar dat ligt? Het ligt in Centraal Azië. Er woont nog familie van mij in Afghanistan: mijn opa en oma, neven en nichten. Ze wonen in Kabul, de hoofdstad. Ik ben bij ze op bezoek geweest. Dat was heel bijzonder. Ik heb mensen gezien met Afghaanse kleren en veel bergen. Ik heb in de bergen in heel koud water gezwommen.


  Er is ook wel eens familie uit Afghanistan bij ons in Nederland op bezoek geweest: twee neven van m’n vader en twee ooms, broers van mijn moeder.


  Er is veel verschil tussen Nederland en Afghanistan omdat veel mensen daar samen wonen. Het weer is er heel anders en de seizoenen zijn verschillend.


  De mensen zijn erg vriendelijk en gastvrij in Afghanistan, dat vind ik heel leuk. Ik vind het niet zo leuk dat vrouwen er een boerka dragen.


  Binnenkort ga ik naar het museum om krachten te verzamelen. Jij toch ook? Als je maakkracht of beschermkracht wil verdienen, kom je mij tegen.

 • Hoi, ik ben LiLian. Ik ben half Chinees. Mijn vaders familie komt oorspronkelijk uit Zuid-China. Maar dat is al heel lang geleden, ongeveer 200 jaar. De voorouders van mijn vader vertrokken toen naar Indonesië. Op Oost-Java vestigden zij zich en dreven er handel. Vanuit Indonesië zijn de grootouders van mijn vader naar Nederland gekomen.

  Er woont inmiddels weer familie in Peking en Singapore. Zij zijn, net als ik, in Nederland geboren en hebben ervoor gekozen om weer terug te gaan om er te wonen en werken.

  Voor Chinezen is eten erg belangrijk. Als er iets te vieren of te bespreken is, gaan we naar een Chinees restaurant in Chinatown Den Haag. Daar zijn vooral Chinezen aan het eten; families, bedrijven. Erg druk en ook erg leuk. En erg lekker eten!

  Thuis eten we ook wel eens Chinees, maar ook Italiaans en er staat ook weleens hutspot en stamppot op tafel! Mijn lievelingsgerecht is noodlesoep of miesoep.

  Binnenkort ga ik naar het museum om krachten te verzamelen. Jij toch ook? Als je gelukskracht of geneeskracht wil verdienen, kom je mij tegen.

 • Hoi, ik ben Mike. Mijn moeder komt uit Indonesië.

  Over Indonesië wil ik vertellen dat het er warm is, dat er vulkanen zijn en dat je er zo heerlijk kan eten en drinken. Thuis in Nederland eten we ook wel eens Indonesisch, maar niet zelf gemaakt. Alleen pandan-cake; die kan mijn moeder heel lekker maken.

  In Indonesië heb ik een tante wonen met haar man en haar drie dochters en haar zoon. Ze wonen in midden Java en zijn erg arm, ze werken op het land om zo eten en spullen te kunnen kopen. Ze zijn nog nooit naar Nederland gekomen.

  Er is veel verschil tussen Nederland en Indonesië. Omdat mijn familie arm is, vind ik dat best zielig om te zien. Ik vind het niet leuk dat er soms aardbevingen zijn in Indonesië, maar wat ik wel heel leuk vind zijn de huisjes en de lieve mensen.

  Ik hoop er gauw een keertje heen te kunnen samen met mijn papa en mama en mijn broertje. Heel misschien word dat volgende zomer 2014.

  Nu ga ik elk jaar naar de pasar malam in Den haag om lekker te kunnen eten en leuke spulletjes te kopen uit indonesie. En de geur op te snuiven..heerlijk!!! Dan eet ik altijd saté kambing  en pisang goreng en spekkoek dat zijn de 3 gerechtjes die ik het lekkerste vind.

  Binnenkort ga ik naar het museum om krachten te verzamelen. Jij toch ook? Als je superslimkracht of vliegkracht wil verdienen, kom je mij tegen.

 • Hoi, ik ben Noah, mijn moeder komt uit Japan. Dat vind ik leuk omdat ik nu tweetalig word opgevoed. Omdat ik zowel Japans als Nederlands spreek, kan ik later makkelijker aan een baan komen. Ook vind ik het leuk dat we elk jaar in de zomer zes weken naar Japan gaan voor familiebezoek. Mijn familie woont in Saikai, een dorp in de buurt van Nagasaki. Japan is een ver en duur land waar je anders niet zo makkelijk komt. Het is ook een erg interessant land om te bezoeken: de natuur is schitterend en je kunt er heel veel gadgets en games krijgen, die hier pas veel later te koop zijn.


  Minder leuk is dat in Japan de scholen veel strenger zijn. Japanse kinderen moeten veel meer leren dan kinderen in Nederland.


  Thuis eten soms Japans, maar niet heel vaak omdat het erg veel werk is om klaar te maken. Meestal eten we Italiaans. Mijn favoriete Japanse gerecht is Okonomiyaki. Okonomi betekent wat je lekker vindt of wat je wil. Yaki betekent gegrild of gekookt. Het zijn een soort pannenkoeken waar je op doet wat je lekker vindt. Maar geen zoetigheid hoor! Wel vlees of kool of garnalen, inktvis, groente of kaas.


  Tot slot is het natuurlijk erg stoer om samurai en ninja als voorouders te hebben.


  Binnenkort ga ik naar het museum om krachten te verzamelen. Jij toch ook?
  Als je innerlijke kracht of strijdracht wil verdienen, kom je mij tegen.

 • Als je Voorouderkracht of Draagkracht wil verdienen, kom je mij tegen.

 • Hoi, Ik ben Magda-Maria. Mijn moeder komt uit Groenland.


  Groenland is heel groot, maar er wonen maar 60.000 mensen. Onder anderen mijn oma/ningiu (groenlands voor oma).


  Mijn moeder is daar geboren en opgegrooied, en daarom gaan we ook zo vaak mogelijk op bezoek. Oma woont in de hoofdstaad, Nuuk, waar er 15.000 mensen wonen. er is 1 zwembad en er is 1 bioscoop, en hope winkels en een culturhuis waar er theater en leuke dingen gebeurd, veel meer is er niet. En heel veel natuur. Bergen overal, geen bomen...ijs op de zee soms en de walvissen die af en toe en kijke komt nemen. Dat vind ik erg bijzonder. Bijna iedereen kennen elkaar en ik vind dat groenlanders erg aardig en gastvrij zijn. Mijn moeder droomt ervan dat wij er ook een keer gaan wonen en ik vind het ook erg leuk om daar te proberen te wonen en keer.


  Ik vind Groenland een erg leuk land.


  Binnenkort ga ik naar het museum om krachten te verzamelen. Jij toch ook?
  Als je jaagkracht of overwinningskracht wil verdienen, kom je mij tegen.

 • Hoi, ik ben Chimène. Mijn moeder komt uit Papua Nieuw-Guinea.

  Papua Nieuw-Guinea is een heel groot eiland dat dicht bij Australie ligt en waar heel veel bossen zijn. Er wonen niet zoveel mensen als in Nederland en het is er bijna altijd mooi weer, want de zon schijnt daar veel. Soms regent het er erg veel maar dat noemen ze de regentijd. Ook zijn daar bijzondere dieren en vogels zoals de paradijsvogel. Binnenkort houd ik een spreekbeurt over paradijsvogels in mijn klas op school. Ik ben heel trots op Papua Nieuw-Guinea en ik zou er heel graag naar toe gaan om mijn neefjes en nichtjes te zien.

  Ik heb veel familie wonen in Papua Nieuw-Guinea. Ze wonen in in Sorong, Jayapura, Merauke, eigenlijk bijna overal. Ook woont er heel veel familie van mij nog in de kampong Ayamaru (dorp) in het oerwoud en in de bergen.

  Omdat ik ze niet zo vaak zie, ken ik ze niet zo heel erg goed. Soms hebben we wel contact via de computer. Dan zie ik mijn neefjes en nichtjes spelen op het strand en eten op het strand. Wel weet ik dat de familie van mijn opa en oma heel erg groot is, wel een hele dorp vol. En ze praten alleen maleis.

  Het leven van mijn familie in Papua Nieuw-Guinea is heel anders dan hier. Families leven er veel bij elkaar en zien elkaar veel meer dan hier. Hier leven we veel meer binnen in huis en daar juist buiten. Ook eten zij vaak in de middag warm eten en de kinderen zitten daar elke dag tot maar 13.00 uur op school, maar de lessen beginnen wel weer heel vroeg!

  Wat ik leuk vind aan Papua Nieuw-Guinea is dat het er lekker warm is en dat je er op blote voeten mag lopen. En dat iedereen meer buiten speelt en leeft dan hier in Nederland.
  Ik vind het niet leuk dat het zo ver weg ligt want je kan er niet zomaar even naar toe vliegen.

  Thuis eten wij regelmatig gerechten uit Papua Nieuw-Guinea, zoals zoete aardappelen, gebakken banaan, gele rijst, sate maar ook hollands eten.

  Rijst en vis eet ik het liefst.

  Binnenkort ga ik naar het museum om krachten te verzamelen. Jij toch ook?
  Als je transformatiekracht of handelskracht wil verdienen, kom je mij tegen.