Pers

Welkom op de perspagina van Museum Volkenkunde

Welkom op de perspagina van Museum Volkenkunde in Leiden. Voor meer info of (extra) beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Museum Volkenkunde: Karin Flierman (088 00 42 815) en via de mail: pers@volkenkunde.nl
 

Welke schat ligt er in jouw sieradenkistje verborgen?

Tijdens de Sieraden Special op maandag 2 april, Tweede Paasdag, kun jij in Museum Volkenkunde ontdekken of je al jaren lang een schat in huis bewaard. Heb je thuis nog een juwelenkistje met bijzondere sieraden liggen? Neem ze mee en wie weet kunnen kunstconsultant Patrick Becks en sieradenspecialist Neeltje van Aardenne jou meer vertellen over de achtergrond, waarde en herkomst.

Lees meer
 

Artist in residence Sebastién Carré maakt nieuw werk in tentoonstelling SIERADEN

In de tentoonstelling SIERADEN – makers & dragers in Museum Volkenkunde, werken er vijf hedendaagse sieradenmakers een maand lang in een atelier in de tentoonstelling aan nieuw werk. Zij laten zich inspireren door de uitgebreide sieradencollectie van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Op deze manier wordt er met een nieuwe blik gekeken naar de soms eeuwenoude technieken en onbekende materialen die in de collectie besloten liggen.

Lees meer


Recordaantal van 182.000 bezoekers voor Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde kijkt terug op een zeer succesvol jaar. Nooit eerder in de geschiedenis trok het museum zoveel bezoekers: 182.000 bezoekers, een stijging van 25% ten opzichte van 2016. Met de populaire tentoonstelling COOL JAPAN wist het museum daarbij ook nog eens een jonger publiek te trekken. Maar liefst 54% van de bezoekers bleek jonger dan 45 jaar, een unicum.

Lees meer


Meer dan 1000 sieraden in nieuwe tentoonstelling Museum Volkenkunde SIERADEN - makers & dragers 

Vanaf woensdag 13 december is in Museum Volkenkunde de grootste verzameling sieraden in een Nederlands museum ooit te zien. Bijna 1000 sieraden uit de museumverzameling, aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Makers, maaktechnieken en de bijzondere verhalen van dragers van deze sieraden geven een bijzondere kijk op het gebruik van sieraden wereldwijd.

Lees meer


COOL JAPAN: Meest succesvolle tentoonstelling Museum Volkenkunde ooit  

Met ruim 123.000 bezoekers is de tentoonstelling COOL JAPAN in Museum Volkenkunde de best bezochte tentoonstelling tot dusver. Vanaf de opening (op  14 april) tot de afsluiting op 29 oktober wist de tentoonstelling fans en nieuwkomers, jong en oud te boeien. De recordtentoonstelling wordt vanwege zijn succes, in vernieuwde vorm, doorgeplaatst naar het Tropenmuseum in Amsterdam waar het vanaf najaar 2018 te zien zal zijn. 

Lees meer


Schatten uit depo: Mentawai uit Indonesië

Tot en met 28 mei 2017 is de expositie Mentawai uit Indonesie te zien in Museum Volkenkunde. Aan de hand van unieke voorwerpen en de verhalen erachter, komen bezoekers van alles te weten over eeuwenoude tradities en hedendaagse cultuur van de Mentwaiers in Indonesië.

Lees meer


Manga Weekend in Museum Volkenkunde

De tentoonstelling COOL JAPAN in Museum Volkenkunde wordt wegens groot succes verlengd tot en met 29 oktober. Dat wordt gevierd met een Manga Weekend op 23 en 24 september, met als hoogtepunt de Anime Outdoor Cinema op zaterdagavond in de Museumtuin.

Lees meer


Soufiane Touzani ontvangt persoonlijk voetbalshirt in eigen mini-museum

Tot en met 24 september is op perron 11/12 van station Utrecht Centraal het MUSEUM VAN Soufiane te zien. In dit mini museum zijn sport- en spelobjecten te zien uit de hele wereld, uitgezocht door freestyle voetballer Soufiane Touzani. 

Lees meer


Tentoonstelling COOL JAPAN verlengd tot 29 oktober

De tentoonstelling COOL JAPAN in Museum Volkenkunde wordt wegens succes verlengd: nog t/m 29 oktober kunnen fans en nieuwkomers, jong en oud van deze tentoonstelling genieten.

Lees meer


Laatste week: MUSEUM VAN Kenny B op station Arnhem

Tot en met zondag 20 augustus is het MUSEUM VAN Kenny B nog te zien op perron 10/11 van station Arnhem. De laatste kans om de bijzondere muziekinstrumenten uit de hele wereld en objecten uit Suriname te bekijken voordat zij weer terug gaan naar het depot van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Lees meer


Muziek en herinneringen aan Suriname in het museum van Kenny B

Van 27 juli tot en met 20 augustus is een wachtruimte op perron 10/11 van station Arnhem speciaal omgebouwd tot mini museum. In het Museum van Kenny B zijn diverse muziekinstrumenten te zien uit de hele wereld en daarnaast een aantal bijzondere objecten uit Suriname.

Lees meer


Het Museum Van reist verder

Tot en met zondag 23 juli is het Museum van Floortje nog te zien op perron 8/9b van station Leiden. De laatste kans om de bijzondere objecten uit de collectie van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde uitgekozen door Floortje Dessing te bekijken in dit speciale mini museum.

Lees meer


Magical girls: beroemde vrouwelijke strijders in de tentoonstelling COOL JAPAN

Wat fascineert mensen aan strijders uit Japan? Het eergevoel van samoerai? De haast bovenmenselijke vaardigheden van de ninja? Het dodelijke wapenarsenaal? Of de duistere verhalen waarin geen plek is voor een simplistische grens tussen goed en fout? In de tentoonstelling COOL JAPAN ontdek je hoe het zit en dat vrouwen beslist hun mannetje staan.

Lees meer


Reis door de wereld in 80 minuten

Deze zomer is Museum Volkenkunde zeven dagen per week geopend. Dagelijks reis je hier in 80 minuten de hele wereld over, om zo alles te weten te komen over verschillende culturen, landen en de mensen die er wonen. Buiten in de Museumtuim kun je XXL schaken of mikado spelen of een werelds bouwwerk maken aan de zandtafel. 

Lees meer


Stap uit de trein in het MUSEUM VAN Floortje Dessing

Vanavond opende Floortje Dessing het MUSEUM VAN .. op perron 8/9b van station Leiden. In dit speciaal tot mini museum omgebouwde wachtruimte zijn tot en met 23 juli haar favoriete objecten uit de collectie van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde te zien. 

Lees meer


Bijzondere museumcollectie tentoongesteld op perrons door het land

Onder andere Floortje Dessing ging in het enorme depot van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde op zoek naar haar favoriete objecten om haar eigen mini museum mee samen te stellen. 

Lees meer


Floortje Dessing opent eigen museum met favoriete collectie uit Oceanië

Vanaf woensdag 21 juni om 19:30 uur is het Museum van Floortje een maand lang te bezoeken op perron 8/9b van station Leiden.

Lees meer


AAMU collectie overgedragen aan NMVW

Op donderdag 15 juni droeg het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht de collectie over aan het NMVW.

Lees meer


Museumtuin Volkenkunde omgetoverd tot wereldtoneel

Na twee succesvolle edities organiseert Museum Volkenkunde in samenwerking met Wereldse Markten op maandag 5 juni de derde editie van de Wereldfair.

Lees meer


Wafrica kimono: een eigentijdse kimono met een mondiaal karakter

Museum Volkenkunde presenteert tot en met 17 september de tentoonstelling COOL JAPAN. Een blikvanger op de tentoonstelling is een recent verworven kimono van Wafrica, een collectie van de Kameroense ontwerper Serge Mouangue.

Lees meer


Wereldmuseum Rotterdam verder onder paraplu van Nationaal Museum van Wereldculturen

Het Nationaal Museum van Wereldculturen en het Wereldmuseum Rotterdam tekenden 8 mei jl. een samenwerkingsovereenkomst, die het Wereldmuseum vanaf nu onder de paraplu brengt van het Nationaal Museum van Wereldculturen, dat verder bestaat uit het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Lees meer


Klik hier door voor alle persberichten over COOL JAPAN - wereldwijde fascinatie in beeld

Lees meer


Museumcollectie AAMU naar Nationaal Museum van Wereldculturen

De museumcollectie van het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht blijft behouden voor Nederland en wordt in haar geheel opgenomen in de collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde). 

Lees meer


Paas- en Keniaanse zeepsteeneieren zoeken in Museum Volkenkunde

In het paasweekend ligt er een groot aantal paaseieren verstopt in het buitenmuseum. Niet alleen chocolade eieren, maar ook tien bijzondere zeepsteen eieren uit Kenia. Gebruik je speurneus en wie weet ga jij wel met een van de mooiste eieren naar huis. 

Lees meer


Cindy Zalm: Nieuw hoofd Collectiemanagement Nationaal Museum van Wereldculturen

Per 1 mei 2017 wordt drs. Cindy Zalm Hoofd Collectiemanagement van Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Lees meer


Henrietta Lidchi: nieuw hoofd conservatoren Nationaal Museum van Wereldculturen

Per 15 mei 2017 wordt Dr. Henrietta Lidchi Hoofd Conservatoren van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Lees meer


Prinses Margriet bij opening galerijtentoonstelling Canadese Inuit Kunst

In het bijzijn van o.a. Prinses Margriet, Prof. mr. Pieter van Vollenhoven, minister Bert Koenders en burgemeester van Leiden Henri Lenferink werd vrijdagmiddag de tentoonstelling CANADESE INUIT KUNST feestelijk geopend in Museum Volkenkunde.

Lees meer 


Heritage in Transition

Een fototentoonstelling over gebruikers van koloniaal erfgoed in Indonesië en een tijdsopname van stadscentra en mensen die er wonen en werken. Aan de hand van 34 indrukwekkende foto’s brengt fotograaf Isabelle Boon in beeld hoe oude koloniale panden in Jakarta en Semarang in onze tijd nog steeds een rol spelen in het dagelijks leven van veel mensen.

Lees meer


Koninklijk bezoek bij de opening Canadese Inuit Kunst

Op vrijdag 10 maart zullen Prinses Margriet en Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven te gast zijn bij de feestelijke opening van de tentoonstelling CANADESE INUIT KUNST. Aan de hand van een selectie uit hun verzameling en die van Hans van Berkel kunnen bezoekers genieten van spekstenen beelden, voorwerpen uit het dagelijks leven en grafiek van een van de inheemse volken uit Canada. De feestelijke aanleiding is het feit dat Canada 150 jaar bestaat.

Lees meer


Verwacht - COOL JAPAN - een wereldwijde fascinatie

Museum Volkenkunde presenteert vanaf 14 april de grote tentoonstelling COOL JAPAN: wereldwijde fascinatie in beeld. Deze tentoonstelling toont de populariteit van hedendaags Japan en plaatst die in een historische context. COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Museum Volkenkunde laat met historische topstukken uit haar wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan.

Lees meer 


Topstukken onder de loep

De uitkomsten van recent onderzoek naar drie topstukken uit de collectie Midden- en Zuid-Amerika zijn vanaf nu te zien in de galerijtentoonstelling ‘Topstukken onder de loep. Met onder meer een Mixteekse schedel ingelegd met mozaiek, een 18-eeuwse Izcatqui manuscript, en een codex Anute. Het Mixteekse schedel blijkt nu al een opzienbarend object te zijn.

Lees meer over dit onderzoek


Wereldberoemde Japanse kunst ontdekt in collectie Museum Volkenkunde

Zes schilderingen in de collectie van Museum Volkenkunde blijken te zijn gemaakt door de wereldberoemde Japanse prentkunstenaar Katsushika Hokusai (1760-1849). Dr. Matthi Forrer, senior researcher Japan Collections bij het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde, maakte dit bekend tijdens een presentatie in Nagasaki. De ontdekking doet veel stof opwaaien in Japan: verschillende landelijke televisiezenders leggen verslag en het nieuws siert de voorpagina’s van vrijwel alle nationale kranten.


Lees meer over deze bijzondere ontdekking